M’esély – egy szó karrierje

M’esély. Esély mesékkel a belső harmónia felé.

Amikor 2014 őszén a M’ESÉLY (m-esély) szóra rábukkantam magamban és ezt a nevet adtam egyik programomnak, nem gondoltam, hogy 2021-re a szó országos karriert fut be.

A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület harmadik konferenciája viseli ezt a nevet.

Egy évekig tartó – számomra különleges és nagyon szeretett – mesekör kezdődött akkor Kerecsenden. A mesekör résztvevői között volt analfabéta és több diplomás, fiatal és öreg, jómódú vállalkozó és mély-szegénységben élő, egészséges és beteg, cigány és magyar, katolikus szerzetes és magát ateistának tartó ember egyaránt. Ez a sokféle ember szeretettel, bizalommal és tisztelettel fordult egymás felé. Késő este találkoztunk hónapról hónapra, s az éjszakába nyúló együttlétekben belső ösvényeken lépdelt, araszolt, bódorgott, igyekezett, botladozott a csoport. Mindenki keresett, mindenki talált valamit. Ki hitet, ki reményt, ki bizonyságot valamire, vagy éppencsak felfrissülést, megnyugvást, lecsendesedést, kísérőnek fogadva a meséket. M’esély. Ez volt a program neve. Esély mesékkel a belső harmónia felé. Nem egyszer megtörtént, hogy a résztvevők – ha csak röpke kis időre is, de – megtalálták ezt a vágyott harmóniát, és megpihentek benne.

Megszerettem a szót. Ráruháztam a kerecsendi mesekörnek megszületett szót más csoportjaimra is.

Egy nagyszabású és formabontó kultúrprizmában vehettem – és veszek ma is – részt. Az egri Bródy Sándor Könyvtár szervezi különleges programjait Heves megye települési könyvtárainak. Ennek részeként a legkülönfélébb csoportoknak tartottam és tartok mesékben és mesékből merítkező foglalkozásokat. Ezeknek lett a közös neve: m’esély. Aztán továbbvittem más mesebeli dolgaimra is. Esély mesékkel a belső harmónia felé: egymás felé, a felszabadult öröm és játékos jókedv felé, a jóízű együttlétek, közös töprengések, a hetekig foglalkoztató kérdések, fel- és ráismerések felé.

Aztán teltek az évek számtalan m’eséllyel életemben.

Egyik alkalommal egy idős úr fogalmazta meg egy mondatban tömören, mi is történik egy m’esély alatt:
– Akkor most ajtót nyitottunk önmagunknak.

Kíváncsi vagyok. Beépül szó a köznyelvbe? Ha igen, hogyan? És mit fog jelenteni?

M-esély. 2021. október 2-án a III. Meseterápiás konferencia fogja viselni ezt a nevet.

Kíváncsi vagyok. Mi lesz a szó útja? Beépül a köznyelvbe? Ha igen, hogyan? És mit fog jelenteni?

M’esély. A mese esély – és lehetséges út a belső harmónia felé.

Jó utat.

Te pedig most fogj hozzá és mesélj!