Zanzázó – mesezanzák

Zanza: zsugorított emberfej -, afrikai hangszer-, irodalmi mű erősen rövidített kivonata.
Mesezanzák. Igazi mikromesék.
Mint torzító maszkok mögé, úgy rejtőztek el az ismert, klasszikus mesék egy-egy mondat mögé.
Gyerek és ifjúkorom régi, kedvelt játéka farsang idejére.

mesék becipzározva

nem mondom meg – találd ki

melyik 7 mese rejtőzik a 7 mondat mögött? Jó mulatást.

Fekete hajú, piros ajkú félárva kislány hétszeres segítséggel holta után királynő lesz.

Karmazsinszínbe öltözött leány szóba elegyedik egy barátságosnak tűnő idegennel az erdőben, emiatt bajba jut, de mielőtt elemésztődne másodmagával, megmenekül.

Sértődékeny, egoista apa elveri házától legkisebb lányát, aki később – immár királynéként – ehetetlen ételeket tálaltat fel neki nevelési célzattal.

Sértődött nőszemély varázshatalmával foglyul ejt egy szépséges királykisasszonyt a családjával és az udvartartással egyetemben, hogy aztán ezzel végül is a leány a házasság révébe érjen 100 évvel később.

Felesleges lábcsonkítások után a kicsiny fél pár cipő igazi gazdáját megtalálva hétországra szóló lagzit generál a bálszökevény szolgálólány és a fényes királyfi frigyével.

Kútba ugrott lányka háztartási alkalmazottnak szegődik egy öregasszonyhoz, itt a téli csapadék szorgalmas termelőjeként kiérdemli az asszonyság elismerését, és aranyként abszolvált eső alatt átsétálva hazamegy.

Unatkozó padláslakó leszakad falásrohamai miatt, majd addig zabál válogatás nélkül, amíg egy nyitva hagyott bugylibicska véget nem vet ámokfutásának.